Friday, November 14, 2008

Süžee 3

…eelneb

Edasi läheb kõik aina libedamalt. Nüüd tuleb eelpool kirjutatud 1 leheküljeline süžee kirjutada 4leheküljeliseks. Kindlasti peab minema kohati, kuni esimeste punktideni välja ja muutma eelnevalt kirjapandut.

Ei maksa kurvastada, kui siin punktis selgub, et jutt jääb kuidagi kõhnaks. Palju halvem oleks, kui see avastus oleks juhtunud peale saja lehekülje kirjutamist.

Minule meeldib just see samm. Lahe on asju välja mõelda, siduda, painutada, lisada ning moodustada sellest tervik. Kogu raamat 4 leheküljes.

--

Nüüd tuleb lahti kirjutada kõik, mida ma tean karakteritest. See on siis puhtalt karakterit puudutav info, mitte nendega seotud süžee. Kaasaarvatud välimus, iseloomujooned. Motivatsioon, kuidas see lugu neid isikuna muudab; mida nad sellest õpivad. Nende eelnev ajalugu. See meenutab natuke eelolevat punkti, aga on tegelikult uue nurga alt loole vaatamine.

--

Nüüd on käes see mõnus hetk, kus saab võtta kätte 4 leheküljelise süžee ja välja kirjutatud arengud läbi karakterite pilkude.

Nende abil tuleb kirjutada stseenide nimekiri. Seda on kõige mõnusam teha excelis. Lihtne tabel:

1. Talumees läheb linna
2. Probleemid ühistranspordiga
3. Bürokraadi sinine esmaspäev



Tabelisse oleks mõtet teha ka veerg, kus on iga stseeni järgi eeldatav lehekülgede arv, mis me sinna ette kujutame. Minul on tavaline taks 1-3 A4 ühe pildi kohta. (12, Times new roman)

Stseenide järjekord ei pea tähendama peatükkide omi. Hiljem saab selle tabeli järgi paremini kujundada, milline pilt millises järjekorras, millisesse peatükki sobib. Sellest tabelist saab eriti täpne vaade kogu loole.

Nüüd tuleb raamat valmis kirjutada. Selle nimekirja järgi ei olegi see enam nii hull ülesanne. Kõik mõtlemistöö on eelnevalt tehtud. Muidugi muutub kogu skeem kirjutamise käigus ja kui kirjatükk lõpuks valmis on tundub algne süžee naeruväärsena. Aga ilma selleta ei oleks olnud lihtne nii kaugele jõuda.

No comments: