Friday, January 22, 2010

Kas kirjanikuks saab õppida?

Olen kohanud ja ilmselt kohtan veel inimesi, kes nähvavad mulle, et kirjutama peab nii nagu sa tahad ja see protsess ei allu mingitele reeglitele. On ainult ürgudu ja meedium (kirjanik), kes saab sealt kuskilt otse oma teksti kätte. Kindlasti on neil tuua ka mõni näide. Ja kõigesse, mis räägib kirjutamise õppimisest, suhtuvad nad põlgusega. Tavaliselt on nad ise kirjutanud jutu või kaks – võib-olla ka raamatu või kaks ja saanud hävitava arvustuse osaliseks. Nad ei oska kriitikat oma kasuks pöörata ja sellest õppida ning tahavad peale suruda oma vigast lugu ja mõtteviisi. Sildistatult, et mina ise olen maailma parim kirjanik ja teen, mida tahan (osati on see õige – niikaua, kuni ei teki avaldamise ambitsiooni). See on solvumine. See läheb üle.

Olen viimasel ajal lugenud kirjutamisest ja paljud tõeliselt suured ja maailmakuulsad kirjanikud ütlevad otse: õppima peab. Aastaid, kümneid aastaid. Mitte midagi ei tule niisama lihtsalt või ei kuku välja kogemata. Stephen King kirjutas aastaid põlve otsas raamatuid ja pesi hooldekodu räpaseid linu. Käis kirjutamiskursustel, õppis filoloogiks ja kirjutas kuue aastaselt peale ja nägi tohutult vaeva, enne kui edu saavutas.

See on tüüpiliseim viga, mida arvatakse, et kirjutan valmis ja siis kogemata satub raamatusse mõte, vihased karakterid, taust ja kõik muu. Ja see kellel ei tule sellel ei tule.

See on puhas jama! Jah, loomulikult on andekamaid ja vähem andekamaid kirjutajaid. Kuid kokkuvõttes taandub kõik ainult ühele asjale: kas kirjanikul on jutt sees või ei ole. Kas tal on tahtmine ja rõõm kirjutamisest. Kõik ülejäänu on mitut moodi õpitav. Kas läbi suure mahu – ühe kirjaniku arust peab kirjutama vähemalt miljon sõna, enne kui midagi õnnestub avaldada. Või läbi kirjutamisõpikute. (Kõige mõistlikum viis oleks kombineeritud eelnevast kahest.) Loomulikult ei pea järgima kellegi õpetust sõna-sõnalt. Neid peab painutama, miksima ja leidma oma tee.

Pidage meeles, õppimises ei ole mitte midagi halba! Te soovite saada kirjanikuks, Teie sees helisevad sõnad, Te tahate osata neid õigesti välja lasta.

Jah, on vastus, kirjanikuks saab õppida, kui sees on väljundit otsiv soov kirjutada.

No comments: