Friday, November 7, 2008

Karakterid

Karaktereid võib pidada iga raamatu ja jutu südameks. Aeg, mis nende disainimise peale kulub on alati õigustatud. Asudes peategelast kujundama peab silmas pidama, et kellelegi ei meeldi liiga “libe” või tubli karakter – isegi, kui tegemist on superkangelasega, tuleb talle külge pookida mõni veidrus või pahe. See teeb ta vastuvõetavamaks ja huvitavamaks.

Tuleb meeles pidada, et lugeja peab saama karakteriga samastuda või vastanduda.

Vastandamise hea näide on “Ameerika psühhopaat.” Samastumise külje pealt võiks lugeda läbi “Martin Eden’i” – sealt saab õppida ka visadust, mis peab igal kirjanikul olemas olema, kui ta tahab kord avaldamiseni jõuda. :) Mõlemas näites on karakterid väga hästi välja joonistatud.

Usutaval karakteril on:

1. Perekond
2. Kodu
3. Sõbrad
4. Töökoht
5. Probleemid
6. Iseloom
7. Välimus
8. ….

Iga karakteriga käivad kaasas nn allkarakterid, läbi kelle saab peategelast paremini näidata. Nende põhjalik väljaehitamine ei ole vajalik – piisab pealiskaudsest ülevaatest. Oleneb muidugi, kui tähtsat rolli kõrvaltegija esitab.

Jutu sees, loeteluna, iseloomuomadusi kirjeldada ei ole hea mõte. Välimust küll võib niiviisi esitada, aga seda ei tohi teha jutu alguses ega liiga pika tükina.

Kui karakter on “elama pandud” siis on vaja keskenduda sellele, mida on vaja läbi kujundatud peategelase öelda.

1. Karakteri motivatsioon (mis ta liikuma paneb)
2. Karakteri eesmärk (mida ta konkreetselt soovib)
3. Karakteri konflikt (mis takistab tal saavutamast oma eesmärki)
4. Karakteri ilmutus (mida ta õppis ja kuidas see teda muutis)

Raamatu huvitavuse jaoks on veel oluline kirjutada lahti vastaskarakter (kelle vastu käib võitlus ja kellele jäädakse alla või siis mitte). Mida paremini on kurjam lahti kirjutatud, seda põnevam on lugeda.

Kokkuvõtteks: konstrueeritud karakter astub, läbi teie käe, ellu ja teeb läbi sündmuste ja konfliktide jada, mille põhjal ta areneb.

Kõik ülaltoodu on minu enda vaba interpretatsioon – loetud ja läbi töötatud materjalidest. Igaüks võib, soovi korral, siit midagi noppida ja seejärel enda ideedega täiendada.

1 comment:

Anonymous said...

Hmm... Vot siia saidile hakkan ma küll tihti ära eksima... Asjalikult üles ehitatud...

Tänud ja toop õllet minu poolt, kui kohtume!